wtorek, 10 czerwca 2014

Zasady bezpieczeństwa w kuchni

Zdecydowana większość wypadków i pożarów w domu, ma miejsce w kuchni. We własnym mieszkaniu należy być niezwykle uważnym, ponieważ do wypadku może dojść podczas najbardziej podstawowych czynności. Zmęczenie, roztargnienie mogą być powodem choćby niedokręcenia kurków gazu. Poza tym, szczególną uwagę na bezpieczeństwo w kuchni trzeba zwracać, gdy mamy małe dzieci. Zabezpieczenie gniazdek elektrycznych, wyposażenie kuchni w bramkę, aby dziecko nie mogło samo przebywać w kuchni to jedne z wielu rozwiązań. Trochę inaczej sytuacja wygląda w gastronomii. Restauracje, w których kuchnie są zdecydowanie większych rozmiarów oraz wyposażone są w dużo bardziej specjalistyczny i niebezpieczny sprzęt, to niemalże pole minowe, mimo, że pracują w nich dorośli profesjonaliści. Duże znaczenie w bezpieczeństwie użytkowania takich powierzchni mają projekty technologiczne kuchni. Nie ma takiej możliwości, aby nowe kuchnie powstały bez nich. Określają one podstawowe kwestie dotyczące wytyczne instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjne, wentylacyjne i inne, zatwierdzone przez pracowników Sanepidu i BHP. W takim miejscu dużo łatwiej o wypadek, niż we własnych czterech kątach. Pracownicy kuchni powinni przestrzegać podstawowych zasad, czyli np. nie zostawiać narzędzi w nieodpowiednich miejscach (np. ostrych noży wkładanych do umywalek ostrzem do góry), nie przemieszczać się drogami niewskazanymi do tego itp. projekty technologiczne kuchni pozwalają na bezpieczną pracę restauracji i powinny wykluczać wszelkie możliwe drastyczne scenariusze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz