wtorek, 10 czerwca 2014
Zasady bezpieczeństwa w kuchni
Zdecydowana większość wypadków i pożarów w
domu, ma miejsce w kuchni. We własnym mieszkaniu należy być niezwykle
uważnym, ponieważ do wypadku może dojść podczas najbardziej podstawowych
czynności. Zmęczenie, roztargnienie mogą być powodem choćby
niedokręcenia kurków gazu. Poza tym, szczególną uwagę na bezpieczeństwo w
kuchni trzeba zwracać, gdy mamy małe dzieci. Zabezpieczenie gniazdek
elektrycznych, wyposażenie kuchni w bramkę, aby dziecko nie mogło samo
przebywać w kuchni to jedne z wielu rozwiązań. Trochę inaczej sytuacja
wygląda w gastronomii. Restauracje, w których kuchnie są zdecydowanie
większych rozmiarów oraz wyposażone są w dużo bardziej specjalistyczny i
niebezpieczny sprzęt, to niemalże pole minowe, mimo, że pracują w nich
dorośli profesjonaliści. Duże znaczenie w bezpieczeństwie użytkowania
takich powierzchni mają projekty technologiczne kuchni. Nie ma takiej
możliwości, aby nowe kuchnie powstały bez nich. Określają one podstawowe
kwestie dotyczące wytyczne instalacji elektrycznej,
wodno-kanalizacyjne, wentylacyjne i inne, zatwierdzone przez pracowników
Sanepidu i BHP. W takim miejscu dużo łatwiej o wypadek, niż we własnych
czterech kątach. Pracownicy kuchni powinni przestrzegać podstawowych
zasad, czyli np. nie zostawiać narzędzi w nieodpowiednich miejscach (np.
ostrych noży wkładanych do umywalek ostrzem do góry), nie przemieszczać
się drogami niewskazanymi do tego itp. projekty technologiczne kuchni
pozwalają na bezpieczną pracę restauracji i powinny wykluczać wszelkie
możliwe drastyczne scenariusze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz